top of page
IMG-20220617-WA0019.jpg

M/s Kekkosen tarina

Järvisauna-Kabinetti, M/s Kekkonen.

Järvisauna sai alkunsa Pohjanmaalla Luodon kunnassa vuonna 2005, jolloin allekirjoittaneella oli kunnia saada ensikosketus saunalauttaan ja saunoa lähi-merellä, hyvässä seurassa tietenkin. Alus oli vakaa, noin 12-metrinen betonilautta, jonka tilat muodostuivat lapinkodasta, puucee-varastokopista ja kotasaunasta aluksen perällä. 

Oli alkukesä ja koulujen kevätjuhlapäivä. Siellä, tämän upean aluksen tilavalla kannella saunomisen lomassa, totesin itsekseni, että ”tämmöinen”. 

Minun näkemys Järvialuksesta

 

Suunnittelu alkoi pian perehdyttyäni ensin netistä löytämääni ilmaiseen 3D- piirrosohjelmaan. Pian alkoi eri versioita 'Saunalautoista' hahmottumaan. Kuitenkin ja vasta noin 10 vuotta myöhemmin olin tilanteessa , ”mitä seuraavaksi? ”

Versio, joka oli saanut työnimen ”Järvisauna”, kelpasi jopa itselleni. 

No, aika ei ollut ihan vielä valmis, oli monta muuttujaa, niin suunnitelmissa kuin elämässä. Vasta Covid-19:n rantauduttua Suomeen ja päivämäärällä ”maaliskuu 2020”, olin tilanteessa Go vaiko Nougou?

Luonto ei antanut järjelle sijaa… Gou gou ja puhelin kouraan. Suoritin ponttoni tilauksen, piirustusten mukaan, käsi täristen ja ääni väristen. 

 

Suunnittelun 3 peruspilaria.

​

1. Turvallisuus.

Saunalautan pitää olla turvallinen! Vesillä ei pidä tulla pientäkään epäilyksen tunnetta, kestääkö rakenne, onko kantavuutta riittävästi, mitä jos moottori sammuu!  Alus ei saa keikkua aalloissa ja kyytiläisillä pitää olla selkeä tunne turvallisuudesta. Liikaa paljastamatta, haluan mainita, että turvallisuus puolta on peilattu mm ilmailun maailmasta varsinaisen ammattini kautta.

Alusta ohjaa alukseen perehtynyt ammattilainen, tarvittavin kelpoisuuksin. Sääolosuhteet määrittää aina sen, onko järvelle yleensä järkevää lähteä. vai pysytäänkö laiturissa/rannassa. 

2. Järviluonto

Aluksen tulee tarjota oikeasti parhaat paikat järvellä. Järviluonto Suomessa on ainutlaatuinen nähtävyys. Jos järvelle mennään, tehdään se tyylikkäästi. Aluksessa on huomioitu erityisesti reilut ja selkeät ulkotilat, jotka mahdollistavat järvikokemuksen, oheistoimintoineen, myös pyörätuolilla liikkuville. Katettuja tiloja on riittävästi, joten isompikaan sade ei haittaa. 

3. Saunamökki

Mökki on rakentajan näkemys perineisestä Suomalaisesta kesämökistä, perusmukavuuksin.  Tämä mökki tosin liikkuu sinne, minne sinä haluat. Täällä voi myös yöpyä ja lupaan, että hyvin nukuttaa. Petipaikkoja on 8 valmista ja lisäpetejä järjestyy lisää. Tuvan Minikeittiössä on tarvittavat kodinkoneet aamupalan valmistukseen ja yläterassilta löytyy kesäkeittiö ruoan valmistukseen. Mökiltä löytyy Puucee, eli nykyaikaisemmin ilmaistuna tilava kompostoiva bio-käymälä. Sauna on tilava ja löylyiltään *lempeä*. Järvisaunassa kylvetään perinteisellä tyylillä. 

Pyörätuolilla pääsee kaikkialle paitsi (toistaiseksi) yläterassille.

Järvisauna, JärviSauna-kabinetti, Saunalautta, Kekkonen ?

​

Vastaan, että kaikki käy ! 

 

Järvisauna on Työnimi tälle saunalautalle. Kyseessä on virallisesti aputoiminimi. 

 

Kabinetti wikipedian mukaan

”rakennuksessa sijaitseva yksityinen usein erillinen kokous- tai virkahuone, jossa toimitetaan vieraiden vastaanottoa sekä järjestetään yksityistilaisuuksia kuten kokouksia ja neuvotteluja.

Arkkitehtonisesti kabinetti on suunniteltu rakennuksen avoimelle ja valoisalle puolelle, esimerkiksi rakennuksen näköispaikalle kuten kattohuoneistoon tai vintille. Kabinetin koko riippuu sen käyttötarpeista sekä käyttöasteesta; huoneita voi olla yksi tai useampi". 

 

Saunalautta on Suomalainen yleistermi omavalmisteiselle mökkimäiselle veneelle tai alukselle, jossa on pienen syväyksen lisäksi sauna. Maailmalla saunattomat vastaavat kulkevat nimellä 'Houseboat tai ferryboat"

Saunalauttakategoriaan mahtuu toki monenlaisia virityksiä, mutta korostaisin, että  parhaimmillaan se on, paitsi rekisteröity vene, myös aivan loistava kapistus Suomen järvillä.

​

M/s Kekkonen. 

Oli vuosi 2021 kun alus pääsi venerekisteriin. Alusta rekisteröitäessä Traficomin lomakkeessa oli kohta ”aluksen nimi, jos sellainen on”. Nimeä ei vielä ollut. Käytin toven aikaa selvittääkseni, miten alukset perinteisesti nimetään.

Perinteisesti 3-tavuinen Naisen nimi ! M/s etuliite viittaa moottorialukseen! Käytyäni läpi suunnilleen kaikki naisten nimet maailmassa, luovutin ja palasin ajatukseeni "Kekkosen ajan" mökistä, sellaisesta, jolla itse kesiä aikanaan vietin. 

Alus on suuri ja vakaa, Suomalaiseen luontoon suunniteltu. Sillä voi kalastaa ja siellä voi kokoustaa. Saunan on tietysti oltava perinteinen.  ”Kekkonen hiihtää ja Kekkonen kalastaa, mutta miten käy Kekkoselta Rock and roll? "  

Kekkonen on Savolainen sukunimi, niinkuin Kettunen tai Korhonen. Ja onhan se myös nykyaikaan sopivasti sukupuolineutraali.

Toukokuussa 2022 alus kastettiin virallisesti M/s Kekkoseksi.

Sawossa, Tammikuussa 2023

Markku Räisänen

bottom of page